Hittestress bij Defensie, hoe kan je het voorkomen?
Vandaag een hot item in het nieuws: HITTESTRESS bij Defensie (Klik hier voor het nieuwsitem). Er zijn twee begrippen die vaak worden verwisseld maar wel degelijk iets anders betekenen, namelijk hittestress en hittebelasting. Waarom het belangrijk is om het verschil tussen beide te weten?
Hittebelasting is de blootstelling van het lichaam aan warmte, waardoor er opwarming van het lichaam plaatsvindt. Er is pas sprake van hittestress wanneer er door deze belasting zogenaamde warmteziekten ontstaan zoals warmtehuiduitslag, hittekramp, hitte-uitputting en hitteberoerte/zonnesteek. Naast de punten die we kunnen inzetten om hittestress te voorkomen, zijn er ook enkele factoren die een rol spelen bij hittestress, waar we een invloed hebben. De omgeving heeft bijvoorbeeld een groot aandeel in het wel of niet aanwezig zijn van hittestress. Denk hierbij aan de luchttemperatuur, relatieve vochtigheid, stralings- en natte boltemperatuur. Om in kaart te brengen of deze factoren aan de norm voldoen, is het van belang te meten op de werkplek zodat de arbeidsbelasting in kaart kan worden gebracht. Dit kan bijvoorbeeld met onze meetapparatuur van TSI | Quest. De QUESTemp WBGT meters maken het mogelijk om de warmtebelasting op de arbeidsplaats in kaart te brengen. Deze Heat Stress Monitors meten de luchttemperatuur, relatieve vochtigheid, stralingstemperatuur en natte boltemperatuur. Daarnaast wordt ook de WBGT-index gecalculeerd.
Op deze manier kunt u vast stellen of het veilig is voor werknemers om door te werken of hoe lang te werken. De meter slaat gegevens intern op en geeft direct resultaat gebaseerd op de temperatuur, vochtigheid en windsnelheid. Bij een negatief advies is het niet verantwoord om het werk voort te zetten, men kan in dit geval soms de kleding aanpassen en frequenter pauze nemen om dit tegen te gaan en een hitteberoerte te voorkomen.
Wilt u meer informatie over deze apparatuur? Neem contact met ons op via T:050-2072172 of kijk bij onze hittestress producten.