De toekomst van gebiedsbewaking!

Geplaatst op

Technologie blijft zich ontwikkelen. Ook op het gebied van arbeidsveiligheid is er steeds meer innovatie. Producten worden cloud-based, wat men “slimme apparaten” noemt. Ben jij ook al in de wolken van deze nieuwe technologieën? De gasdetectiemarkt is de laatste jaren meegegaan in deze ontwikkelingen. De nieuwe gasdetectoren combineren tegenwoordig draadloze technologie met het beveiligen van mens en werkplek. In dit blog kan je lezen welke voordelen deze nieuwe koppelingen voor jou kunnen hebben. Voorbeelden zijn: Hoe kan je je meer richten op veiligheid en minder op onderhoud? Hoe houd je je gasdetectievloot in goede conditie? En hoe monitor je jouw werknemers in het veld?

Industriële revolutie

De eerste industriële revolutie was in 1750 met de komst van de stoommachines. Momenteel bevinden wij ons in de vierde industriële revolutie, beter bekend als Industry 4.0. Steeds meer apparaten kunnen met elkaar communiceren. Ook geven machines zelf op tijd aan wanneer onderhoud nodig is om uitval te voorkomen. Langzaamaan veranderen steeds meer fabrieken in een slimme fabriek. Productiekosten gaan omlaag, de productiesnelheid omhoog en de fabriek wordt steeds duurzamer.

 

Industrie 4.0 is gekenmerkt door automatisering en gegevensverwerking. Het komt voort uit de beschikbaarheid van een groot aantal datapunten verzameld via sensoren en apparaten en de connectiviteit met de cloud, waar alle informatie gecentraliseerd is.

 

Industrie 4.0 richt zich ook op technologische ontwikkelingen op het gebied van veiligheid. Gasdetectie gaat hier in mee en wordt ook slim en cloud-based. Ze geven inmiddels zelf aan wanneer onderhoud nodig is om uitval te voorkomen en ze worden op afstand uitleesbaar via een cloud service. Vanwege deze technologische ontwikkelingen is er een nieuw concept op de markt en dat is live area monitoring.

Wat is live area monitoring?

Area monitoring wordt meestal gebruikt om een buffer te creëren tussen werknemers en potentieel gasgevaar. Daarnaast kan het ook dienen als een afbakening rond een gebied waar werk wordt uitgevoerd dat onveilige omstandigheden zou kunnen veroorzaken. Het is een oplossing om tijdelijk de veiligheid van de werknemer en de werkplek te verbeteren.

Permanente gebiedsbewaking kan doormiddel van vaste gasdetectie. Je hebt een aantal transmitters op een aantal vaste locaties en deze zijn door middel van kabels aangesloten op een centrale. Op het moment dat een transmitter (sensor) een gas detecteert welke grensoverschrijdend is geeft hij alarm op de centrale. De operator kan op de centrale aflezen wat er aan de hand is en vervolgens actie ondernemen. Maar dit is vaste gasdetectie en is altijd locatie of gebouw gebonden.

Live areamonitoring is eigenlijk hetzelfde maar dan veel flexibeler. Het werkt namelijk volledig draadloos. Bij detectie van gas is de mogelijkheid om direct te handelen in dreigende of noodsituaties de belangrijkste reden voor real time monitoring. Bovendien biedt live area monitoring de mogelijkheid voor actuele en historie rapporten die op elk gewenst moment kunnen worden opgevraagd.

Area Monitors worden vaak gebruikt voor de veiligheid van werknemers tijdens een shutdown te verbeteren. Ze dienen als onderdeel van onderhoudsprogramma’s of andere tijdelijke detectiezones waar vaste gasdetectie niet aanwezig is. Ze kunnen worden gebruikt voor toepassingen in besloten ruimtes, maar ook voor bewaking van een werkgebied en kunnen gemakkelijk worden verplaatst wanneer situaties en werkomstandigheden veranderen. In veel scenario’s worden ze gebruikt als aanvulling op persoonlijke gasdetectie.

Het is geen vervanging voor een persoonlijke monitor en het is geen vervanging voor vaste gasdetectie. Area Monitoring is een integraal onderdeel van het veiligheidsprogramma.

Hoe werkt het

Bij livemonitoring heb je twee aspecten nodig; hardware en software. De hardware bestaat uit de sensoren, een ontvanger, GSM en/of PC. De software is het programma waarmee de hardware bestuurd en uitgelezen kan worden (de centrale). Deze software is cloud-based.

Maak kennis met een nieuw monitoring systeem welke recent aan ons productportfolio is toegevoegd; de MSA ALTAIR io360 monitoring kit. Standaard bestaat een monitoring kit uit:

  • De detectoren
  • Een HUB (de ontvanger)
  • De safety io APP of io Grid cloud software.

Elke detector kan geconfigureerd worden tot 4-gasdetector voor LEL, O2, CO & H2S. De detector heeft zelf verder geen externe antennes of kabels, het werkt volledig draadloos. Hij is de bevestigen op elk plek middels een D-ring of magneet.

Een HUB maakt contact met de detectoren en de cloud. Er zijn tot maximaal 16 detectoren te koppelen op een HUB en dit vormt samen een mesh netwerk. De detectoren en de HUB werken eigenlijk zoals wifi-repeaters bij jou thuis.

Je kan kiezen voor lokale monitoring, via een smartphone met de Safety io APP of voor een remote monitoring op afstand via het Safety io Grid platform.

Stel je een deel van een industriële installatie voor met een bekend klein gaslek, dat niet kan worden herstelt tot de volgende turnaround. De detectoren kunnen strategisch worden geplaatst als een soort hekwerk om het gebied heen. Door continue bewaking en onmiddellijke kennisgeving kan veiligheidspersoneel adequaat reageren in het geval van een gas gerelateerd noodgeval, mocht het tijdens de werkzaamheden mis gaan. De werknemers worden gealarmeerd door de detectoren in hun omgeving, via een smartphone welke ook nog weer gekoppeld kan worden aan hun persoonlijke detector en de operator op afstand wordt gealarmeerd via het cloud platform.

Nadat een alarm op 1 detector is geactiveerd, meld deze dit direct door aan de HUB, die op zijn beurt omliggende detectoren in de evacuatiemodus kan sturen. Zo wordt het alarm in de gehele werkomgeving opgemerkt en kan iedereen in veiligheid worden gebracht.

Voordelen

Voordelen op het gebied van hardware: draadloos vs bedraad

Kenmerk Bedraad Draadloos
Connectie ++ +
Flexibiliteit ++
Installatietijd ++
Schaalbaar +/- ++
Mobiliteit ++

De voordelen van het ALTAIR io360 systeem

Deze monitoring kit is sinds kort op de markt en bied veel voordelen t.o.v. de bestaande monitoring systemen. De huidige monitoring systemen zijn groot, lomp en zwaar. Je kan er max 2 per persoon meenemen. Ze zijn niet sterk tegen weersinvloeden zoals regen of kou. Ze zijn lastig op te zetten als je ze wilt verbinden met het netwerk en de batterijduur is kort. En eigenlijk het belangrijkste: deze detectoren moeten allemaal neergezet worden op de grond.

Afhankelijk van een gasdichtheid kan het zich op verschillende hoogtes ophopen. Waterstof en methaangas zijn lichter dan lucht en zullen dus opstijgen. Zwavelwaterstof is zwaarder dan lucht en zakt naar beneden.

De detectoren van MSA zijn compact en lichtgewicht. Via de D-ring kan je meerdere aan je broek hangen zodat je in 1 ronde alle detectoren kunt plaatsen. Ze zijn waterdicht en hebben een batterijduur tot wel 60 dagen! Én ze kunnen d.m.v. de magneet of D-ring op elke hoogte worden geplaatst vanwege de luchtdichtheid van verschillende gassen.

Voordelen op het gebied van software:

Safety io Grid fleetmanager is een Cloud-based service die jouw gasdetectievloot stroomlijnt.
Je krijgt een dagelijkse status overzicht met:

  • Status kalibraties of achterstallige kalibraties;
  • Sensor levensduur > tijdig vervangen voorkomt uitval;
  • Status van de kalibratiegassen van de testbank. Zowel huidige inhoud van de flessen als expiratiedatum.

Naast de dagelijkse updates kun je met de software:

  • Data analyseren: patronen ontdekken in historie;
  • Alarm op het moment van grensoverschrijding: grijp direct in bij een bedreigende situatie;
  • Proces controle en inzicht: als het mis gaat kunt je zien in welk proces;
  • 24/7 inzicht in het verloop van meetwaarden: altijd inzichtelijk, overal, ongeacht waar je ook bent.

Waarom vergroten cloud-based grid services de veiligheid van medewerkers?

De areamonitors kan je via de HUB koppelen met de Cloud. Maar ook persoonlijke, draagbare gasdetectoren kunnen aan diezelfde cloud toegevoegd worden. Zo krijg je een compleet monitoring systeem op individueel-, groeps- en omgevingsniveau. Het cloud-based monitoren van gasgevaar resulteert in 3 kernpunten:

1. Proactief zijn
Ontvang vroegtijdig waarschuwingen van elke detector en schaal de alarmen snel op indien nodig. Activeer een evacuatie met 1 druk op de knop om gezondheidsproblemen en blootstellingen aan medewerkers te voorkomen.

2. Totaal plaatje
Informatie en metingen van alle detectoren zijn gecentraliseerd en 24/7 beschikbaar waar je ook maar bent. Dagelijkse status van de gehele vloot in het dashboard. Hou bij wanneer apparatuur aan onderhoud toe is om uitval voor te zijn.

3. Data gestuurde beslissingen
Alle informatie in een gebruikersvriendelijk dashboard om data gedreven besluiten te nemen. Voorbeeld: het analyseren van data (meetwaarden) om patronen te ontdekken in de historie en daarop acteren.

We hopen dat we duidelijk hebben kunnen uitleggen wat live monitoring is, wat je er mee kunt en hoe jij hier de veiligheid van werknemers mee kan vergroten.
Mocht je één van onze specialisten willen uitnodigen om over live area monitoring te praten binnen jouw organisatie? We komen graag langs voor een demonstratie. Klik hier om een afspraak te maken

Dit is de toekomst van gebiedsbewaking!